Vés al contingut

Enrique Beotas López

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaEnrique Beotas López

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1955 Modifica el valor a Wikidata
Àvila (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 juliol 2013 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Angrois (Santiago de Compostel·la) (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortmort accidental, accident ferroviari de Santiago de Compostel·la del 2013 Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, periodista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Enrique Beotas López (Ávila, 1955 - Santiago de Compostela, 24 de juliol de 2013) va ser un reconegut periodista, editor, publicista i relacions públiques espanyol.[1][2] Va morir a l'accident ferroviari d'Angrois junt amb 79 persones.[3][4][5][6]

Biografia

[modifica]

Llicenciat en Periodisme i Publicitat a la Universitat Complutense de Madrid. Va treballar principalment en ràdio, televisió, premsa, relacions institucionals i corporatives, publicitat i en diferents institucions i organitzacions públiques. Va ser coneguda la seva labor com a assessor de comunicació i política i relacions públiques: Coordinador General Tècnic del Patronat Municipal de Turisme de l'Ajuntament de Madrid durant l'alcaldia d'Enrique Tierno Galván, fundador i cap de l'Oficina d'Informació d'Alianza Popular, coordinador general tècnic de mitjans de comunicació socials del Partit Popular i director de Comunicació de la campanya electoral de Manuel Fraga a Galícia.[7][2][1][8]

També va ser director general de la divisió de publicitat corporativa d'Y&R, director general de Capital Image, director de comptes de Burson Marsteller, director de Relacions Externes d'Antena 3, subdirector general de comunicació i relacions institucionals del grup radiofònic Onda Cero, director de Relacions Institucionals i Corporatives d'Unidad Editorial, director general de Relacions Institucionals i Responsabilitat Corporativa del Grup Acciona i vicepresident de la Federació d'Associacions Professionals de Ràdio i Televisió.[9][10][11][12]

Va ser el creador, presentador i editor del programa sociosanitari La Rebotica, d' Autor, Autor,[13] programa de ràdio dedicat als creadors espanyols. També va ser col·laborador de Ràdio Nacional d'Espanya.[14] Fundador i vicepresident de Grupo Quator i editor de Quindici Editores.[15] Creà Galicia, Sexta Provincia, una província cartografiada a través de les seves entrevistes 'A Modiño' cada dissabte en El Correo Gallego, reunides i presentades cada any en llibres recopilatori. D'orígens familiars gallecs, d'on se sentia natural malgrat haver nascut a Àvila,[7] deia: Vaig néixer a Àvila, perquè els gallecs naixem on volem. Ho deia amb freqüència, i així ell es va fer gallec per decisió pròpia, sense oblidar ni ocultar mai d'on venia.[16][17][18][19]

Ràdio

[modifica]

En 1990, Enrique Beotas i un pioner grup de professionals de la comunicació, amb el suport d'importants experts de la Sanitat espanyola, va decidir portar a la ràdio un espai que abordés l'educació sanitària de la societat i la dimensió social de la salut. Així va sorgir el concepte 'sociosanitari' i així va néixer el programa radiofònic La Rebotica, que era considerat el degà dels dedicats a la informació sanitària a Espanya i que va tenir continuïtat durant més de vint anys en diverses emissores (Cadena SER, Radio España, Radio Voz, Cadena COPE, Onda Cero, Punto Radio), les últimes Gestiona Radio, Vive Radio i Radio Obradoiro, on el programa arribà a la seva fi en 2017.[20][21][22] Així mateix, el programa també celebrava els premis La Rebotica, atorgats a persones, institucions i investigadors destacables en les seves aportacions sociosanitàries,[23][24][25][26][27] els Cuentos La Rebotica' i el projecte Ese Niño Diferente, concurs de contes l'objectiu dels quals era fer una anomenada a la consciència social, a la solidaritat i a la defensa dels valors de la integració i compromís actiu amb les situacions difícils per les quals pot travessar la infància.[28][29] Alguns dels premis i reconeixements que va rebre La Rebotica són:

  • Premi Editas - Noticias Médicas, 1994.
  • Premi Ondas, 1995.
  • Premi Antena de Oro 2000.
  • Premi de la Fundación Española del Corazón, 2000.
  • Premi SAMUR, 2001.
  • Dues Antenes de Plata Extraordinària, 2001 i 2002.
  • Premi Albarelo del Col·legi Oficial de Farmacèutics de La Corunya, 2002.
  • Premio Llogarets Infantils SOS d'Espanya, 2003.
  • Premi del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Navarra, 2005.
  • Micròfon d'Or, 2006.
  • Cruz de Plata de la Sanitat Madrilenya, 2009.
  • Premi de Divulgació Científica de l'Institut Danone, 2011.
  • Premi de la Fundació Grunenthal, 2012.
  • Premi de la Fundació Pfizer, 2012.[30][31][32][33][34][35][36]

Creà Autor Autor, programa radiofònic dedicat als creadors i escriptors que va guanyar en 2008 el Premi Nacional al Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura.[37][38][39] Un espai dedicat als protagonistes de la vida cultural emès cada cap de setmana on van passar més de 700 autors: músics, cineastes, dramaturgs, ballarins i grans interpretis com Victoria Abril, Florencio Aguilera, Luis Eduardo Aute, Rafael Canogar, Luz Casal, Julio Iglesias, Miguel Rios, Maria Dolores Pradera,Miguel Delibes o Víctor Ullate entre altres. Les converses entre Beotas i els convidats es van recopilar en 2007 a benefici d'Horitzons Oberts, en un llibre d'entrevistes titulat Autores de la Vida.[40]

Mitjans escrits

[modifica]

En la premsa escrita també va col·laborar en mitjans periòdics com El Mundo, Marca, Ya, La Razón, El Correo Gallego, Actualidad Española, Gaceta Ilustrada o els mitjans del grup Promecal.[41] Les entrevistes que publicava setmanalment a El Correo Gallego, en la seva secció «A modiño», dedicada a gallecs que vivien fora de Galica, van quedar recopilades en els deu volums de la col·lecció Galicia, sexta provincia.[42] En el moment de la seva mort era director editorial de Quator Quindici, fundat per ell, on va publicar bona part de les seves pròpies obres.

Va publicar les seves converses amb Manuel Fraga (de qui va ser cap de premsa) en el llibre Manuel Fraga, cuaderno de notas de una vida (Algaba, 2007). Va escriure una trilogia composta per Por las puertas de Madrid, Los parques de Madrid, i Madrid no te olvida.

Institucions

[modifica]

Unidad Editorial (editora del diari El Mundo),[20] o l'empresa d'infraestructures Acciona.[20] Va ser coordinador general tècnic del Patronat Municipal de Turisme de l'Ajuntament de Madrid durant l'alcaldia d'Enrique Tierno Galván, fundador i cap de l'Oficina d'Informació de Aliança Popular, coordinador general tècnic de mitjans de comunicació socials del Partit Popular i director de comunicació de la campanya electoral de Manuel Fraga a Galícia.

Premis i homenatges

[modifica]
  • Al febrer de 1982 va rebre el Premi de Periodisme Exèrcit de l'Aire de l'any 1981, pel seu article 402 Escuadrón, publicat al diari Ya.
  • Va ser distingit pels seus mèrits periodístics amb un Micròfon d'Or, una Antena d'Or, dues Antenes de Plata i un Micròfon de Bronze.
  • El seu programa La Rebotica va obtenir en 1999 el premi Antena de Oro. En 2006 també va guanyar un Micròfon d'or.
  • Gran Creu al Mèrit Naval[43][44]
  • Creu al Mèrit amb Distintiu de Plata de la Guàrdia Civil.[45]
  • Cavaller de l'Imperial Orde Hispànic de Carles V.
  • El compositor Ernesto Monsalve va estrenar en 2014 una obra musical per a violoncel, piano i narrador titulada In memoriam en el seu homenatge, amb lletra del poeta i periodista Carlos Aganzo.
  • Títol de Gallec de l'Any [46]
  • Va rebre, a títol pòstum, la medalla de Galícia, en 2015.

Notes

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Española, Fundación para la Difusión de la Lengua y la Cultura. «Enrique Beotas - Consejo Asesor - La Fundación - Fundación para la Difusión de la Lengua y la Cultura Española» (en castellà). [Consulta: 9 setembre 2018].
  2. 2,0 2,1 «Enrique Beotas, vicepresidente del Grupo Quator de Comunicación, director de La Rebotica y editor de Quindici Editores.». [Consulta: 9 setembre 2018].
  3. Redacción. «El periodista Enrique Beotas, uno de los fallecidos del accidente», 25-07-2013. Arxivat de l'original el 2019-04-02. [Consulta: 25 juliol 2013].
  4. «Enrique Beotas, ex director de comunicación del Real Madrid, fallece en el tren de Santiago», 25-07-2013. [Consulta: 25 juliol 2013].
  5. Internet, Unidad Editorial «El periodista Enrique Beotas fallece en el descarrilamiento del tren de Santiago». [Consulta: 9 setembre 2018].
  6. «Spain train crash video shows moment of derailment | CBC News» (en anglès). [Consulta: 9 setembre 2018].
  7. 7,0 7,1 García Juez (2013)
  8. Gallego, Grupo El Correo «Enrique Beotas entra en el gran club de los Gallegos del Año» (en castellà). [Consulta: 9 setembre 2018]. Arxivat 2018-08-27 a Wayback Machine.
  9. Española, Fundación para la Difusión de la Lengua y la Cultura. «Enrique Beotas - Fichas - Autores - Fundación para la Difusión de la Lengua y la Cultura Española» (en castellà). [Consulta: 13 setembre 2018].
  10. Salamanca, Tribuna de. «Beotas, nos deja un periodista de altura» (en castellà), 27-09-2012. [Consulta: 13 setembre 2018].
  11. «Enrique Beotas, vicepresidente del Grupo Quator de Comunicación, director de La Rebotica y editor de Quindici Editores.». [Consulta: 13 setembre 2018].
  12. «"Matarromera: 25 años de excelencia", un libro que celebra las bodas de plata de Grupo Matarromera - Tecnovino : Tecnovino» (en espanyol europeu). [Consulta: 13 setembre 2018].
  13. «El programa de radio 'Autor, autor' y la Confederación de Libreros ganan el Premio Nacional de Fomento de la Lectura». Arxivat de l'original el 2018-09-10. [Consulta: 9 setembre 2018].
  14. «Enrique Beotas, colaborador de RNE, ha fallecido en el accidente de tren de Santiago - RTVE.es» (en castellà). , 25-07-2013 [Consulta: 9 setembre 2018].
  15. «Enrique Beotas, vicepresidente del Grupo Quator de Comunicación, director de “La Rebotica” y editor de Quindici Editores.». [Consulta: 9 setembre 2018].
  16. Ventosinos, Lino «Enrique Beotas, periodista integral» (en castellà). , 28-07-2013 [Consulta: 13 setembre 2018].
  17. Atlántico. «'Galicia: sexta provincia', una visión de un país con futuro» (en castellà). [Consulta: 9 setembre 2018].
  18. Gallego, Grupo El Correo «Presentación de» (en castellà). [Consulta: 9 setembre 2018]. Arxivat 2019-04-02 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2019-04-02. [Consulta: 2 abril 2019].
  19. Gallego, Grupo El Correo «Feijóo asegura que la Sexta Provincia de Enrique Beotas agranda a Galicia». [Consulta: 9 setembre 2018]. Arxivat 2019-04-02 a Wayback Machine.
  20. 20,0 20,1 20,2 «El periodista Enrique Beotas fallece en el descarrilamiento del tren de Santiago», 25-07-2013. [Consulta: 8 abril 2018].
  21. País, Ediciones El «'La rebotica' se pasa de Onda Cero a la Cope» (en castellà). , 05-09-2002 [Consulta: 13 setembre 2018].
  22. «La Rebotica on Twitter» (en castellà). [Consulta: 13 setembre 2018].
  23. «El programa 'La Rebotica' entrega sus premios 2011 - Diariomedico.com» (en castellà). , 08-06-2011 [Consulta: 14 setembre 2018].
  24. «La Rebotica celebra su XX aniversario y premia la excelencia socio-sanitaria - Diariomedico.com» (en castellà). , 28-09-2009 [Consulta: 14 setembre 2018].
  25. «Medicina 21 - Prensa - La Rebotica celebra los Premios La Rebotica 2011» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-09-14. [Consulta: 14 setembre 2018].
  26. «Premio a los profesionales de todos los sectores que hacen avanzar la sanidad pública. Noticias de Alma, Corazón, Vida» (en castellà). [Consulta: 14 setembre 2018].
  27. noticias.universia.es «La Universidad Alfonso X el Sabio recibe el premio XX años de La Rebotica» (en castellà). [Consulta: 14 setembre 2018]. Arxivat 2018-09-14 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-09-14. [Consulta: 2 abril 2019].
  28. «Entrega de los premios de cuentos de «La Rebotica»» (en castellà). , 12-07-2002 [Consulta: 14 setembre 2018].
  29. redaccionpr «Enrique Beotas, Micrófono de Oro» (en espanyol europeu). [Consulta: 14 setembre 2018].
  30. «Premios de Periodismo Plataforma SinDOLOR – FUINSA | Fundación para la Investigación en Salud» (en espanyol europeu). [Consulta: 14 setembre 2018].
  31. «premios_divulgacion_cientifica» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2018-09-13. [Consulta: 14 setembre 2018].
  32. «Premios de Comunicación | Fundación Pfizer» (en castellà). [Consulta: 14 setembre 2018].
  33. «Premios y reconocimientos | Fundación Vodafone España» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-09-14. [Consulta: 14 setembre 2018].
  34. Hoy, Granada «'La Rebotica' de Enrique Beotas» (en castellà). [Consulta: 14 setembre 2018].
  35. redaccionpr «Enrique Beotas, Micrófono de Oro» (en espanyol europeu). [Consulta: 14 setembre 2018].
  36. «Enrique Beotas : Un promotor de amistad» (en castellà). [Consulta: 14 setembre 2018].
  37. Palmas, La Provincia - Diario de Las «El programa de radio "Autor, autor" y los libreros han sido galardonados con el Premios Fomento de Lectura». [Consulta: 10 setembre 2018].
  38. EFE «El programa de radio 'Autor, autor' y los libreros, premio Nacional de Fomento de la Lectura» (en castellà). , 21-11-2008 [Consulta: 10 setembre 2018].
  39. Gallego, Grupo El Correo «El programa 'Autor, autor', distinguido con el Premio Fomento de la Lectura» (en castellà). [Consulta: 10 setembre 2018]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2019-04-02. [Consulta: 2 abril 2019].
  40. Internet, Unidad Editorial «El periodista Enrique Beotas fallece en el descarrilamiento del tren de Santiago». [Consulta: 17 setembre 2018].
  41. Hernández, Isabel. «Beotas, nos deja un periodista de altura», 27-09-2012. [Consulta: 26 agost 2018].
  42. «‘Galicia Sexta Provincia es la galería más plural de gallegos que triunfan en todo el mundo». El Correo Gallego, 04-07-2018. Arxivat 2018-08-27 a Wayback Machine.
  43. «Ávila Información: Enrique Beotas entra en el gran club de los Gallegos del Año», 02-07-2011. [Consulta: 17 setembre 2018].
  44. «Biblioteca Virtual de Defensa > Presentación». [Consulta: 17 setembre 2018].
  45. «La editorial Quindici Editores celebra en un libro las bodas de plata de Grupo Matarromera - Bodegas Familiares Matarromera» (en castellà). , 06-09-2013 [Consulta: 17 setembre 2018].
  46. Gallego, Grupo El Correo «Enrique Beotas entra en el gran club de los Gallegos del Año» (en castellà). [Consulta: 17 setembre 2018]. Arxivat 2018-08-27 a Wayback Machine.

Referències

[modifica]